maanantai 14. heinäkuuta 2014

Salipaita ja pientä silityskalvo-ohjetta

Viime viikolla iski taas tarve näpräillä jotain pientä. Päätin tehdä miehelle toisen salipaidan, nyt vähän haastavammalla kuviolla.


Samalla päätin koettaa ottaa muutaman kuvan ja laittaa ylös ohjeistusta silityskalvojen käytöstä


Ihan ekana se mitä tarvitaan: Kuva joka halutaan tehdä (Itse hain kuvan netistä, suurensin koneella haluttuun kokoona ja printtasin. Tämä kuva on nyt ihan vain mustavalkoinen, mutta toimii samalla tavalla myös moniväristen kanssa), riittävän suuri silityskalvo, leikkuualusta sekä terävä veitsi tai sakset (itse käytän skalpellia ja mieluiten ns pistopuukkoa).


Seuraavaksi teippaan kuvan kiinni silityskalvon OIKEALLE puolelle. Oikea puoli (eli se joka tulee paidassa näkyviin) on puolista kiiltävämpi, matta puoli on nurja. Tämä ero johtuu siitä, että kalvoissa on yleensä päällä kiiltävä suojakalvo. Teippaan kuvan kiinni itse sekä oikealta että nurjalta puolelta, ideana se, ettei kuva pääse leikkuun aikana siirtymään pois paikoiltaan. Ei haittaa vaikka teippiä menisi leikattavan osan päälle.


Vielä tarvitaan hyvä kohdevalo ja sitten aloitetaan.


Koska nyt olen siis tekemässä paitaan kuvan valkoisia osioita, kaikki musta on ylimääräistä. Tämä kannattaa muistaa myös viiltosuuntia miettiessä: Ei haittaa jos viillot ulottuvat liian pitkälle mustan alueen puolelle, mutta jos valkoiseen alueeseen tulee viilto, tulee se näkymään myös lopullisessa kuvassa. Aloitan leikkaamisen itse aina kuvan keskellä olevista pienistä pois tulevista osista, sillä ne on huomattavasti helpompi leikata nyt kuin vasta sitten kun ympärystä on jo irti.


Viilto saa ulottua ihan läpi asti.


Sitten vain jatketaan leikkaamista. Jos viillon riittävyys mietityttää, niin hyvin teipatun kuvan voi välillä kääntää ympäri ja tarkastaa nurjalta näkyvätkö viillot siellä.


Itse leikkaan nämä monimutkaisemmat kuviot paperin päältä. Leikkaan aina siis kolmen kerroksen läpi: paperin, suojakalvon ja varsinaisen silityskalvon. Jos kuviossa on ohuita viivoja tai pieniä irrallisia alueita, teen itse yleensä niin, että yhdistän irralliset alueet toisiinsa. Näin ei tarvitse huolehtia miljoonasta hukkaan menevästi irto-osasta.


Kun koko kuva on leikattu irti, on aika irrottaa teipit.


Alta paljastuu varsin mitäänsanomattoman näköinen rykelmä viiltoja.


Ja nyt tulee se haastava osuus: Nyt on irrotettava kuvio taustastaan, sentti ja milli kerrallaan. Hyvin varovaisesti.


Usein ainakin itselläni jää nurkkia joissa viilto ei ole läpi asti mennyt, joten niitä sitten veitsellä availen sitä mukaa kun kuviota irrottelen.


Näin! Nyt alkaajo kuvio hahmottua.


Sitten tarvitaan muutama lisätarvike: kangas, johon kuvion haluaa kiinnittää, silitysalusta, silitysrauta, sekä leivinpaperia.
Käyttämäni kalvot olen tilannut pääosin Briteistä ja ne ovat pressikäyttöön tarkoitettuja kalvoja. Niinpä käytän niihin kolmen pisteen silitystä, ilman höyryä ja painan rautaa jonkin verran slittäessäni. Kuvan ja raudan väliin laitan leivinpaperin suojaamaan (joskin suojakalvon ollessa paikoillaan nämä käyttämäni kalvot kestävät suorankin silityksen). Silitysaika saa olla mieluummin pitkä kuin lyhyt, välillä voi testata ovatko kaikki kulmat kiinnittyneet.


Kun kuva on silitetty kiinni, pitää vielä poistaa suojakalvo kuvan päältä. Silityskalvon tyypistä riippuen kalvo lähtee irti joko kuumana tai kylmänä. Joka tapauksessa se irtoaa hyvin helposti, eli jos ei kuumana tunnu lähtevän niin anna rauhassa jäähtyä, sillä tuolloin kalvosi on ilmeisesti "Cool fix"-tyyppiä.


Sitten vain vaatteen ompelu valmiiksi (toki voit tehdä myös ensin vaatteen ja vasta valmiiseen vaatteeseen kuvan, itse vain tykkään näitä isompia tehdä tässä järjestyksessä).


Ei muuta kuin kokeilemaan, vain taivas on rajana!

2 kommenttia:

  1. Hieno kuvio jälleen, olet kyllä taitava :) Ja kiitos hyvistä ohjeista!

    VastaaPoista
  2. Hyvät ja yksityiskohtaiset ohjeet! Ja kärsivällisyyttä vaativa kuva.

    VastaaPoista