sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Pätmän ja pieni ohje V - kaula-aukkoon

Perjantai-ilta tuli taas ja tälläkin kertaa pöydällä odotti ylläripaketti. Kangas tuli nyt Ikasyrilta, ja alkuun hämmennys oli suuri kun paketin avasin: mitä? Yksiväristä trikoota? Kun kankaa  kuitenkin levitti täyteen mittaan,  paljastui siitä kaksi isohkoa kuvaa. Kyse siis oli Ikasyrin vihreäpohjaisesta Pätmän - raportista!

Alkuun suunnittelin tekeväni trikoohupparin pätmänkuvalla isoveljelle ja tähtikuviosta sitten vastaavan pikkuveljelle. Kun isompi herra kankaan kuitenkin näki, ilmoitti hän samantien että ei käy. Hän haluaa tähden ja siitä t-paidan. Eli suunnitelma uusiksi.


Kaavana OBn this and that ( 3/14), koko 116. 


Tähti sai pintaansa väriä kangastusseilla, kultaa, hopeaa ja valkoista.


Hyvin kelpasi, vaikka varsin nopsaan tuli tehtyä: pienempi herra päätti aloittaa kiukuttelun, joten pääsin aloittamaan koko homman vasta tunnin myöhässä. Tunnissa tuli kuitenkin valmista, värityksineen ja päättelyineen.Pikkuveljen trikootakki valmistui sitten lauantaina otteluiden välissä.


Kaavan pohjana OBn Mighty monkey, joskin vain hihat pysyivät muuttumattomina.


Pätmän ei etukapetukappaleeseen mahtunut, joten se seikkailee takana.Etukappaleelle piirtelin tähden ja lepakon, ajatuksena hiukan jäljitellä alkuperäisten kuvien piirtotyyliä. Ei ihan niin hyvin onnistunut kuin toivoin, mutta ok kuitenkin.Pätmänkin sain osuman kangastusseista.Ompeluseurassa joku tuskaili V-aukkoisen kaula-aukon kanttailun kanssa ja koskapa juuri itse tuohon isoveikan paitaan sellaista taas tein, niin päätin ompelutoveria auttaa. Samalla sitten nappasin muutaman kuvan, joten tässä yksinkertainen ohje jos joku sellaista kaipaa.

Ihan autenttisia kuvan ei ole, sillä ekana käteen osui suorareunainen testitilkku johon olin käntinkääntäjän kohdistusta jokin aika sitte testaillut. Hirveästi tuolla ei merkitystä ole, sillä kanttaan v-aukon aivan samoinkuin o-aukonkin. Tavallaan siis suoristan aina tuon kulman kantatessani. 


Kantatessani käytän siis aina kantinkääntäjää. Alkuun yhdistän etu- ja takakappaleet toisiinsa toisesta olkasaumasta, ja toisen olan jätn avoimeksi. Aloitan kanttauksen avoimesta saumasta, ja siihen sen sitten tietysti aina myös lopetan. Vasta kanttaukse jälkeen ompelen tuon olkasauman kiinni, ja lopuksi sitten vielä tikkaan saumanvaran takakappaleen puolelle ja saumurin langat sinne tikkauksen väliin.


Kun kanttaus on tehty, käännetään eukappale kahtia oikeat puolet vastakkain. Tietysti niin, että V.n kulma tulee taitteelle. Sitten ompelukoneella tehdän kantin leveydelle tikkaus n 45 asteen kulmassa, eli aloitetaan n 1cm päästä reunasta ja ommelan kohti kantin alalaidan ja taitteen risteykseen. Pariin kertaan ompelen yleensä edestakaisin.


Avattuna kaulus näyttää tämän jälkeen tuolta. Ompeleen kulmaa muuttamalla saa V:n jyrkkyyttäkin tietysti muokattua. Jos aloittaa tikkauksen kauempaa, tulee V.sta jyrkempi, ja jos laittaa tikkauksen lähes kiinni tatteeseen, on V hyvin avonainen.


Nurjalta puolelta löytyy tikkauksen jälkeen tämän näköinen lirpake. Se tietysti kohottaa kaula-aukon irti iholta jos tuollaiseksi jättää, joten viimeiseksi se pitää vielä litistää. Silitysraudalla painaminen kannattaa, mutta itse harvoin sitä jaksan tehdä. Niinpä vain painan käsin sauman auki ja sen jälkeen ompelen oikealta puolelta tikkausta pitkin lirpakkeen matalaksi.


Valmista tuli. Nopeaa ja helppoa! Kurkatkaapa joskus ostopaitomen kaula-aukkoon, noin ne on usein niissäkin tehty.


2 kommenttia:

  1. Kivan näköisiä vaatteita! Pätmän pusakka on oikein lennokkaan oloinen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tämä oli selkeä ohje ja helposti löytyi.

    VastaaPoista