torstai 20. maaliskuuta 2014

Syöttötuolin pehmuste

Viikonloppuna tuli käytyä pikavisiitillä anoppilassa ja siellä juniorin kasvu pikkuvauvasta jo vähän isommaksi oli pienoinen yllätys. Äkkiä hettiin syöttötuolia varastosta ja paljastui että pehmuste keskiremmeineen oli kadonnut jonnekin. Parin viikon kuluttua pikkuherra on menossa mummilaan yökylään kun äiti lähtee koulutushommiin ja isillä sattuu samaan aikaan olemaan muuta menoa, joten lupasin tehdä tuoliin uuden pehmusteen.
Koska tässä juuri pari viikkoa sitten syöttötuolin pehmusteen tekemisestä oli juttua erään tuttavankin kanssa, päätin aikani kuluksi tätä tehdessäni tekaista samalla pienen tutorialin asiasta... 
Huom! Meillä kotona on syöttiksenä TrippTrapp, ja anoppilassa puolestaan Emma-tyylinen syöttis, joten pehmuste ei todellakaan ole sopiva tuohon meidän tuoliin johon sitä kuvausta varten hiukan sovittelin!

Ensimmäiseksi tarvitaan mitat syöttötuolista: Istuimen leveys sekä syvyys, selkänojan korkeus (leveys on tietysti sama kuin istumen leveys), sekä etukaiteen ylä- ja alaosan sekä istuimen välinen korkeus. Anoppilan tuolissa on umpipuinen selkänoja ja siinä ylhäällä "kantoaukko", joten mittasin myös sen sijainnin.

Mitat livat tällä kertaa seuraavat:
- istuimen leveys 405mm
- istuimen syvyys 200mm (reunasta 180mm, sillä istuimen takaosa on hiukan kaareva)
- selkänojan korkeus 250mm
- selkänojan leveys 405mm
-etukaiteen alareunan ja istuimen väli 100mm
- etukaiteen yläreunan ja istuimen väli 140mm
- selkänojan aukon etäisyys nojan yläreunasta 30mm, leveys 100mm ja korkeus 50mm

Koskapa pehmustettavassa syöttötuolissa etukaide on kaareva, päätin tehdä pehmusteen ilman sivupehmusteita. Hyvin yksinkertainen siis.

Kankaaksi valitsin ihan vain tavallista lakanapuuvillaa jota kaapista satui löytymään, näin konepesu ei tule olemaan ongelma. Lisäksi tarvitaan pala levyvanua, sekä joko nepareita (itselläni nyt 7.5 paria) tai tarranauhaa.

Leikkaa levyvanusta 470x420 pala (istuimen mitat sentti saumanvaroja joka reunaan), sekä keskiremmiä varten pala. HHalusin keskiremmin olevan kaiteen päältä leveämpi kuin istuimen päästä, joten omani on tuollainen hiukan hassun muotoinen: keskeltä 120mm, päädyistä 80mm ja pituus on 330mm, vähän päädyistä katkaistun salmiakin näköinen.

Puuvillasta leikattavat palat ovat seuraavat:
pehmusteen etupuoli 600 x 420
selkänojan takapuoli 280 x 420
istumen takapuoli 230 x 420
keskiremmi 330 x 80-120 (2 kpl)
Istuimen alle tuleva kiinnitysremmi 200 x 60
selkänojan kiinnityskappale 140 x 120
istuimen kiinnitysremmin nappilista 100 x 60 (tämä puuttuu kuvasta)


Aloiti kokoamalla keskiremmin. Eli laita puuvillaosat op:t vastakkain ja vanuosa siihen päälle, neulaa ja ompele tai saumuroi pitkätsivut sekä toinen lyhyt sivu. Jätä toinen pää avoimeksi ja käännä kappale ympäri. Taita sitten saumanvarat aukon sisäpuolelle ja sulje aukko ompelemalla. Tikaa ympäri.


Taita istuimen kiinnistyremmi pitkittäin kahtia, ompele toinen lyhyt sekä pitkä reuna ja käännä aukon kautta oikeinpäin. Tikkaa kolme reunaa (toinen pää saa jäädä auki). Taita selkänojan kiinnityskpl kahtia opt vastakkain, ompele lyhyet sivut, käännä ja tikkaa. Tee sama vielä istuimen kiinnitysremmin nappilistalle.

Nyt pitäisi olla tämän näköisiä palasia valmiina:


Sitten pehmusteen etupuolen kimppuun. Taita puolet saumanvarasta nurjalle kappaleen ylä ja alapäässä (420 pitkillä sivuilla), neulaa. Laita sitten yläpäässä selkänojan kiinnityskappale ja alapäässä nappilista kankaan keskikohtaan kiinni sumanvaran reunaan op ylöspäin.

Taita saumanvara uudestaan, jolloin päärme on kaksinkertainen ja listat jäävät käänteen väliin. Tikkaa kiinni.


Ota selkänojan sekä istuimen takakappaleet ja neulaa ne pitkältä sivulta yhteen oikeat puolet vastakkain. Ota istuimen kiinnitysremmi ja laita se kappaleiden keskelle kankaiden väliin.


Ompele, ja lopputuloksen pitäisi näyttää tältä:

Aseta levyvanu vasten syntyneen takakappaleen nurjaa puolta ja taita kangasta ylä- ja alareunassa hieman vanun päälle. Kannattaa tikata nuo taitteet paikoilleen tässä vaiheessa.Laita pehmusteen etukappale takakappaleen päälle oikeat puolet vastakkain (vanukerros jää alimmaksi). Etukappale on takakappaletta pitempi, joten se saa tulla reippaasti yli kummastakin päästä. Neulaa sivut kiinni. Tee sitten kummassakin päässä seuraavat taitokset (nämä muodostavat taskut, jotka peittävät syötttuolin istuimen etureunan sekä selkänojan yläreunan ja auttavat pitämään pehmusteen paikoillaan).

Taita ensin n 10 cm etukappaletta takaisinpäin (nurjat puolet menevät vastakkain)


Sitten  tet varsinaisen taskun


Ja lopuksi päästät ensimmäisen taitoksen pois, eli kangas menee taaisin alkuperäiselle paikalleen. Nyt vain pääty jää tuonne etu ja takakappaleiden väliin.


Neulaa kiinni ja ompele sivusaumat.


Käännä pehmusteen oikeapuoli esiin.
Taita ylä- ja alpäässä olevat listat osoittamaan pehmusteetsa poispäin (nyt näyttävät vielä sisällepäin) ja tikka kiinni.


Tee sitten vielä tikkaus takakappaleen keskisaumaa pitkin (näin pehmuste taittuu istuimen ja selkänoja liitoskohdasta helpommin)


Sen jälkeen on enää kiinnitysten vuoro. Itse tein keskiremminkin irrotttavaksi, eli kiinnitin sen istuiosaan kahdella nepparilla. Keskiremmi siis menee etukaiteen yli ja taittuu sitten takaisin alas. Kaksi nepparia pitää taitteen alhaalla.


Selkänojan kiinnikkeeseen laitoin kaksi nepparia sinnekin


Ja istuimen kinnitysremmissä on myös nepparikiinnitys (itse laitoin remmiosaan kaksi nepparivaihtoehtoa, jotta on hiukan säätövaraa.)


Tadaa! Valmista tuli! 


Mikäli pehmustettava syöttis on sellainen vanhemmanmallinen, missä istuimen pohja on varsin neliö, voi pehmusteen tehdä seuraavaa kaava käyttäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti