Eilinen veivi oli "4 saumaa". Tavoitteena oli siis ommella jotain, jossa olisi vain neljä rakennesaumaa. Kääntöjä ei laskettu, mutta aina jos yhdistettäisiin uusi kappale (vaikkapa resori), tulisi uusi sauma. Tuosta siis lähdettiin miettimään. Oma ideani oli muhinut päässä jo pitkään, aina siitä asti kun ensimmäisen kerran kyseiseen vaatteeseen netissä törmäsin. Ja nyt se sopi veiviin erinomaisesti. Kyseessä siis The Infinity Dress, Monitoimimekko.Tästä siis lähdettiin liikkeelle: 4,6m Eurokankaan petroolin väristä viskoositrikoota, sinertävät saumurilangat sekä itse piirretty kaava.
Kaavoituksesta en kuvaa ottanut, se on varsin simppeli. Koko mekkoa varten tarvitset vain neljä mittaa: 1. vyötärönympärys navan korkeudelta, 2. haluttu helmanpituus (itse tein maksimin minkä kankaan leveys antoi myöten), 3. rinnan mitta, eli aseta mitan alkupää rintalastalle, kuljeta siitä rinnan korkeimman kohdan yli ja kainalolinjalle (itse olen varsin isorintainen, joten mittakin tuli sitten sitä myöten) ja 4. oma pituus.
Kun mitat on selvillä, pitää paria niistä hieman käsitellä. Ensinnäkin tarvitsemme vyötärönympäryksestä lasketun säteen. Ympyrän kehän pituushan on 2 x pii x r, jossa r on säde. Säde siis saadaan näppärästi jakamalla vyötärön ympärys luvulla 6,28. Itselläni luvuksi tuli hieman reilu 13 ja koska kankaani oli joustavaa, pyöristin alaspäin. Toinen luku jota muokataan on sitten oma pituus, sillä se määrittää yläosan kiedontakaitaleiden pituuden. Otetaan siis oma pituus ja kerrotaan se 1,5:llä. Itselläni 1,65 x 1,5 on 2,475 ja nyt pyöristin vään ylöspäin, eli 2,5m.
Nyt on kaikki tarvittava selvillä. Seuraavaksi tarvitaan sitten kaavapaperia ison neliön verran. Sivun leveys neliöllä pitää olla vyötärön säde+helman pituus. Itse päätin tehdä helmasta niin pitkän kuin mahdollista, joten neliöni oli kankaan levey 150cm kahtia taitettuna, eli 75cm. Itse taitointässä vaiheessa neliön sitten kolmioksi (eli kulmasta kulmaan) ja vielä kerran samaan suuntaan. Sitten mittanauhalla mittasin kaavapaperin kulmaan säteen mitan, eli 13cm eri suuntiin ja yhdistin lopulta pisteet jolloin syntyy osa ympyrän kaaresta. Sen jälkeen tuosta kaaresta alaspäin mitataan haluttu helman pituus. Lopputulos näyttää leikkaamisen jälkeen tältä:
Nyt on kaikki tarvittava valmiina leikkausta varten. Seuraavaksi pitää levittää kangas leikkuualustalle (eli siis käytännössä lattialle ellei omista 4,6m pitkää leikkuupöytää) ja kääntää pituussuunnassa kaksinkerroin (jonka jälkeen käsitellään sitten 460x75 kangasmattoa). Leikataan ensin helmaosio: tätä varten pitää kääntää kankan toinen pää nelinkerroin (eli siis päädystä kiinni ja taitto 75cm päällekkäin neliöksi). Itse tässä vaiheessa leikkasin tuon syntyneen neliön irti muusta kankaasta, näin sain valmiiksi suoran sivun seuravaa vaihetta varten. Sen jälkeen kaava kankaalle niin, että tuo pienempi kaari on lähimpänä sitä ainoaa ehjää kulmaa, neulaus ja leikataan.
Seuraavaksi on vuorossa pitkien kiedontakaitaleiden leikkuu. Netissä olevissa ohjeissa nämä kaitaleet on yleensä yksinkertaisia, mutta itse halusin kaksinkertaiset. Jos siis joku näillä ohjeillani mekkoa lähtee tekemään niin tämä kannattaa muistaa. Kiedontakaitaleen leveydeksi tulee aikaisemmin mitattu rinnan korkeus ja pituudeksi oma pituus x1,5. Omat mittani olivat sellaiset, että yksinkertaisesti vain mittasin 2,5m kangasta ja leikkasin sen sitten pituussuunnassa keskeltä kahtia.
Enää tarvitaan yksi kappale, eli tuubitoppi hameen yläosaksi. Alkuperäisessä mallissa tämä osuus on varsin matala, jolloin mekko on kyljistä varsin paljastava. Lisäpeittoa saa tällä korkeammalla tuubilla. Itse tein tuubinkin kaksinkertaiseksi, jolloin leikkaamani kaitale oli korkeudeltaan 60cm ja leveydeltään mitattu vyötärön ympärys (tätä mittaa kannattaa mieluummin lyhentää kuin pidentää, etenkin kun joustavasta kankaasta tekee. Itse kuitenkin päätin pitää mitan samana jotta veny tuleman tuohon rintojen päälle ongelmitta).
Nyt on kankaat leikattuna ja on aika siirtyä ompeluun. Itse surautin vain kaikki saumat saumurilla, helppoa ja nopeaa.
Ensimmäisenä siis ommellaan tuubiosuus ympyräksi (eli oikeatpuolet vastakkain ja päiden ompelu yhteen) ja kietaisukaitaleet kaksinkertaisiksi (oikeat puolet vastakkain ja ommellaan sivusauma sekä toinen pääty samalla kertaa).
Nyt tulee sitte sen hiukan vaativampi osuus. Ensimmäisenä otetaan kietaisukaitaleet ja asetetaan niiden avoimet päät osittain toistensa päälle. Mitä vähemmän kappaleet limittyvät, sen avonaisempi on mekon miehusta. Itse tein varsin peittävän, eli kankaat ovat 12cm päällekkäin.
Tämän jälkeen on aika kiinnittää kaitaleet helmaan. Helmakangas oikea puoli ylöspäin ja jos kietasukaitaleet olisivat yksinkertaset, tulisivat ne tuoho sitten oikea puoli alaspäin. Itse laitoin kaitaleet nyt niin, että sivusaumat tulivat ulkosivuille. Valitse helmasta kohta jonka haluat etukeskikohdaksi ja kiinnitä kaitaleet ensin siihen.
Lähde sitten kiinnittämään kaitaleita keskeltä sivuille edeten vyötäröaukolle. Neuloja ei kannata säästellä.
Järkevää olisi surauttaa nuo kaitaleet kiinni tässä vaiheessa edes yhdellä ompeleella, mutta haasteen hengessä itse tyydyin vain neulaamaan ja jatkamaan sitten suoraan seuraavaan vaiheeseen.
Käännä tuubi kaksinkerroin niin että ommeltu sauma jää sisäpuolelle. Tämä jälkeen kannattaa neulata tuubin avoin reuna kiinni, jotta reunat pysyvät kodakkain. Sitten tämäkin viritys pitäisi siirtä tuohon helmaan kiinni. Tuubi tulee siis kaikkein uloimmaksi, tuohon kietasukaitaleiden päälle. Neulataan kiinni n miljoonalla neulalla jolloin näyttää jokseenkin tältä.
Kerroksia on saumassa päällekkäin varsin runsaasti: edessä keskellä sisinpänä helma, sitten 2 kerrosta oikeaa ja 2 kerrosta vasenta kietaisukaitaletta, ja vielä 2 kerrosta tuubitoppia. Ommellessa on siis oltava tarkkana että kaikki kerrokset varmasti saumaan tulevat eivätkä pääse karkaamaan.
Itse koetin välttää ongelmaa tekemällä neulauksen kaksinkertaisena; ensin siis varsinainen kiinnitys noilla pystysuuntaisilla neuloilla ja sitten vaakaneuloilla pyrin pitämään reunan kasassa.
Sitten vain sauman ompelu ja valmista tuli!
Kiedontaohjeita on esim. youtube pullollaan (hakusanana infinity dress) mutta esimerkiksi tällaiselta voi mekko sitten päällä näyttää...
Kannattaa kokeilla!
Hieno mekko! Kiitos ohjeesta, jospa tulisi itsekin kokeiltua tämän tekemistä. 4.6 m kangasmenekkiä kuulostaa hurjan paljolta :-)
VastaaPoistaOnhan tuo melkoinen määrä kangasta. Mutta kuluu tosiaan käytännössä kaikki kun nuo kiedontalipareet tekee kaksinkertaisena, yksinkertaisena olisi jäänyt 250x75 kokoinen pala kangasta jäljelle (+tuubitopista jäänyt 60x65)...
Poista