perjantai 6. tammikuuta 2017

Pakkaskelin käsien pelastus Pokemon-kouluttajille ja somettajille

Pakkanen on alkanut paukkua kunnolla viime päivinä ja tätä myöten eräs harrastus on käynyt varsin haastavaksi: Pokemoneja metsästäessä sormet ovat aivan jäässä kun kosketusnäyttö vaatii hanskattoman kosketuksen. Ohuita puuvillakäsineitä toki löytyy kera sormrnpäihin ommeltujen metallilankojen, mutta noiden toimivuys on miyä on ja paukkupakkasilla sormet jäätyvät ohuissa käsineissä välittömästi.

Eipä siis muuta kuin ongelmaa ratkaisemaan....


Pohdinnan päätteeksi syntyvät lämpöiset lapset, joissa on halkio etusormea varten. Toimivat vallan mainiosti. Jotta muutkin pääsisivät näitä testaamaan, tässäpä tutoriaali.


Ensin alkuun tarvitaan tietysti kaava. Itse käytin Tehtaamon hanskakaavaa  jota olen aiemminkin käyttänyt. Hanskoihin tulee vuori, sekä päällinen, joten kaikkia kappaleita leikataan 4.


Aloitetaan halkiosta. Tarvitset tätä varten vain hanskan kämmen osat. Aseta vuori ja päällinen oikeat puolet vastakkain (vuori on leikattu hieman päällistä pienemmäksi).


Seuraavaksi pitää määrittää oikea kohta halkiolle. Itse merkitsin etusormen kärjen kohdan pisteellä, samoin kauimmaisen nivelen kohdan (ensimmäisissä hanskoissa tein pidemmön halkion aina keskiniveleen asti ulottuvan).


Yhdistetään pisteet vivalla ja tehdään samat merkinnät toiseenkin kappaleeseen.


Ompele piirtämäsi viivan ympärille suorakulmio. Vuori ja päällinen yhdistyvät samalla toisiinsa. Ommel saa kulkea korkeintaan patin millimetrin päässä viivasta. Tee vahvistusommel vielä aivan edellisen viereen.


Leikkaa halki viivaa pitkin, mutta varo katkomasta ompeleita.


Nyt on aika kääntää kappaleet oikein päin, eli nurjat puolet vastakkain. Työnnä vuori läpi leikkaamastasi aukosta.


Kappaleet asettuvat nätisti vastakkain. Seuraavaksi kokoat hanskat aivat tavalliseen tapaan.


Ompele peukalon sisempi kpl kiinni kämmenkappaleeseen. (Itse tein saumurilla vaikka saumasta tuleekin silloin varsin paksu. Talvihanskoissa se ei kuitenkaan hirveästi haittaa)


Yhdistä ulompi peukalokpl sisempään ja kämmenkappaleesern.


Yhdistä kämmenen selkäpuoli muihin kappaleisiin. Kaikki ompelut tehdään sekä vuorille että päälliselle. Nyt sinulle on valmiit hanskaosat sekä päällisistä että vuorista, kummastakin nurja puoki päällepäin.


Käännä päällikankaasta tehty osio oikea puoli päällepäin. Samalla hanskan päöllinen ja vuoti menevät sisäkkäin.


Leikkaa hanskoihin resorit (tai kuten itse tein, trikoo) haluamaasi mittaan. Ompele kappaleey renkaiksi ja käännä kaksinkerroin oikea puoli päällepäin.


Kiinnitä resorit paikoilleen. Itse tein tämän yhdellä saumuriompeleella, eli sauma jää näkyviin hanskan sisäpuolells. Sauman voi toki halutessaan ommella piiloonkin.


Valmista tuli!


Enää ei kädet palele poksuja metsästäessä!


1 kommentti: