tiistai 2. kesäkuuta 2015

Tyllilaukku tutorin kera

Pieni tyttönen juhlii taasen synttäreitään ja päätin käyttää tilanteen hyödyksi: Facebookin ompeluryhmissä moni on kysellyt tyllilaukun ompeluun ohjetta, eikä sellaista oikein ole löytynyt. Lupauduin tutoriaalin siis tekemään kun seuraavan kerran laukkua tekisin. Tässä siis nyt tapa jolla minä näitä laukkuja teen, olkaatpa hyvät!

Ensin on mietittävä minkä kokoisen laukun haluaa tehdä. Kannattaa muistaa, että tyllihelma saa laukun vaikuttamaan lopulta paljon isommalta kuin se todellisuudessa on, samaten leveys tulee vaikuttamaan huomattavasti suuremmalta korkeuteen nähden.


Kaava kankaan mitoista löytyy kuvasta. Tällä kertaa itse halusin laukun olevan 20cm leveä, 20cm korkea ja syvyydeltään 10cm. Näin ollen leikkasin sekä keinonahasta että vuorisatiinista suorakaiteen muotoisen kappaleen, joka oli kooltaan 60cm x 25cm


Sen jälkeen taitoin kappaleeet kaksinkerroin ja tein alakulmiin pohjan muotoon ompelua varten neliön muotoiset aukileikkaukset (5 x 5cm). Avoimessa sivussa on huomioitava saumanvara, eli siellä leikkaus saa olle saumanvaran verran pitempi.


tasona kappale on siis tämän näköinen, ja vuorikankaasta oleva kappale on tismalleen saman muotoinen.

Sitten aloitetaan laukun kasaaminen


Ompele ensin laukun sivusauma, sekä pohjan suora sauma suoraompeleella.


Sen jälkeen ommellaan pohja muotoonsa: Tartu kiinni aukileikkatun kulman reunoista ja taivuta avoimet sivut toisiaan vasten.


Kas näin.


Ompele saumat ja muista avata sivu ja pohjasauma samalla (kuten huomata saattaa, perussaumoissa en itse juurikaan nuppineuloja käytä).


Nyt näyttää tältä. Tee vuori samaan pisteeseen, mutta jätä toinen pohjan aukileikkauksista ompelematta (kääntöaukko).

Leikkaa tämän jälkeen tyllistä täysileveää kaitaletta. Kaitaleen korkeus on makuasia, itse haluan tyllin kattavan n 3/4 laukun korkeudesta. Siispä tällä kertaa tyllin korkeus n15cm, ja koska teen tyllikerroksen aina kaksinkertaisena, on leikattavan kaitaleen korkeus nyt 30cm.


Nyt se aikaa vievä osuus: taita tylli kaksinkerroin leveää sivua pitkin (eli kaitaleesta tulee nyt 15cm korkeaa) ja aloita tyllin laskostus taitteen puoleisesta reunasta (alaosa jää siis auki). Itse teen laskokset ihan vain sormituntumalla, noin 1-2cm levyisinä. Tässä vaiheessa nuppineuloja kuluukin sitten urakalla.


Kun koko kaitale on laskostettu, kiinnitetään se laukun pintaan. Halutessasi voit piirtää apuviivan laukun pintaan halutulle korkeudelle, se helpottaa tyllin suoraan saamista. Itse katson korkeuden ensimmäiselle kierrokselle pohjasta, eli katson, että tyllin alareuna asettuu aina laukunpohjan tasalle.


Kun ensimmäinen kaitale on kiinnitetty loppuun, kannattaa seuraava aloittaa hiukan edellisen kanssa päällekkäin. Kappaleita ei tarvitse kiinnittää toisiinsa, sillä jatkokset häviävät kerroksiin varsin kivasti. Ensimmäisen kerroksen täytyttyä, tulee seuraava suoraan edelllisen päälle. Tässä kohtaa kannattaa nuppineulojen kanssa olla tarkkana, eli edellisen kierroksen neulat kannattaa poistaa ja kaikki kerrokset kiinnittää sitten päällimmäisellä neulalla. Muutoin tulee ongelmia helposti ompeluvaiheessa.


Kerroksien määrä riippuu jälleen siitä mikä omaa silmää miellyttää. Itse laitan yleensä noita kaksinkertaisia kaitaleita 3-4 kerroksen verran. Tässä laukussa on nyt 3 kerrosta punaista tylliä kimalteella, ja sitten 1 kerros valkoista huntutylliä hieman kerroksittain taitettuna.


Kerroksien määrää miettiessä kannattaa laukkua katsoa useammasta eri suunnasta.


Kun kerrosten määrä miellyttää, taitetaan viimeisen kaitalee pää kappaleen viimeisen laskoksen alle.


Ja sitten ommellaan. Itse käytän leveää siksakkia, joka asettuu aivan tyllin yläreunaan. Muista poistaa neulat ommellessasi, niitä on paljon!


Tämän jälkeen kyse onkin enää vain siistimisestä.


Tyllin yläreunaan laitetaan koristenauha siksakin peitoksi. Tähän laukkuun valikoitui satiinin sijaan samettinauha. Nauha kiinnitetään suoralla ompeleella ylä ja alareunastaan. Loppukohta saa jäädä raakareunaksi, sillä se peitetään rusetilla.


Itse teen rusetin näin: kaksi päällekkäistä litistettyä kehää, joista alempi on suurempi. Sitten vain siksakilla litistys keskeltä, keskiosan ympärille pujotetaan samasta nauhasta tehty lenkki siksakin peitoksi. Rusetin kiinnitän sitten käsin ompelemalla nauhan liitoskohtaan.


Enää vuorin kiinnitys. Käännä laukun päällinen nurin, eli tylli kertyy nyt laukun sisälle. Tee kantohihna samasta kankaasta halutun mittaisena (tässä laukussa nyt kaitale joka on mitoiltaan 60cm x 7cm, tästä ensin pitkien sivujen saumanvarat taitettu nurjalle ja sitten kaitale taitettu kaksinkerroin pitkän sivun mukaisesti, jonka jälkeen hihnan molemmat pitkät sivut tikattu). Kiinnitä valmis hihna laukun reunoille yläkuvan mukaisesti.


Kiinnitä tämän jälkeen vuori laukun päällisen reunaan oikeat puolet vastakkain.


Ompele sauma ympäri, vahvista hihnan kohdilta ompelemalla pariin kertaan edestakaisin. Käännä laukku kääntöaukon kautta varovasti oikein päin, sulje kääntöaukko ja tikkaa tämän jälkeen yläreuna niin, että päällinen menee hieman laukun sisäpuolelle.


Valmista tuli!


Näitä tehdessä hiipii joka kerta mieleen ajatus että olisipa itse vielä pieni prinsessatyttönen.... 


Kuten huomata voi, ei laukun tekeminen ole lainkaan vaikeaa. Kokeile siis ihmeessä ja kerro jos jokin kohta tarkennusta kaipaa. Ja laita ihmeessä linkkiä jos tämän pohjalta laukkua teet, olisi kiva nähdä aikaansaannoksia!

1 kommentti: